Gürcistan sokakları alev alev: 298 gözaltı, 143 polis yaralı

“`html

Gürcistan’daki Protestolar: Gözaltılar ve Yaralı Polisler

Gürcistan İçişleri Bakanı Yardımcısı Aleksandre Darakhvelidze, hükümetin ülkenin Avrupa Birliği (AB) ile katılım müzakerelerini 2028 yılına kadar erteleme kararı sonrasında başlayan protestolarla ilgili açıklamalarda bulundu. Darakhvelidze, gösteriler sırasında gözaltına alınanların yanı sıra yaralanan polislerin sayısını da duyurdu.

Tiflis’teki Parlamento binası önünde, günlerdir süren gösterilere katılan bazı protestocuların polise karşı şiddet uyguladığını belirten Darakhvelidze, şu ana kadar 143 polisin yaralandığını ifade etti.

Gürcistan Protestoları

Parlamento binasına ve güvenlik güçlerine ait araçlara yapılan saldırılar sonucunda 298 kişinin gözaltına alındığını vurgulayan Darakhvelidze, olayların soruşturulmasına devam edildiğini söyledi.

Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, gelişmelerle ilgili yaptığı açıklamada, muhalefeti ve onları destekleyen grupları bir kez daha istikrarsızlık yaratmakla itham etti.

Gösteriler Devam Ediyor

Başbakan Kobakhidze’nin, 28 Kasım’da Gürcistan’ın AB ile müzakerelerini askıya alma kararına karşı başlayan gösteriler, başkent Tiflis başta olmak üzere birçok şehirde altıncı gününde de sürdü.

Akşam saatlerinde tekrar Parlamento binasının önünde toplanan eylemciler, Şota Rustaveli Caddesi’ni trafiğe kapattı. Bu sırada polis, geniş güvenlik önlemleri alarak durumu kontrol altında tutmaya çalıştı.

Tiflis Protestoları

Tiflis’teki Eylemlere Polis Müdahalesi

Göstericilerin hükümetin kararına tepkilerini dile getirdiği sırada binlerce kişi, hükümet karşıtı sloganlar attı. Göstericilerin polis özel kuvvetlerine piroteknik malzeme ile taş attıkları görülünce, polis önce tazyikli su ile müdahalede bulundu.

Gürcistan ve AB bayraklarını taşıyan eylemciler, bina önünden çekilerek cadde üzerinde barikatlar kurdu. Polis, göstericilere göz yaşartıcı gazla karşılık verdi. Olaylar sırasında bir gazetecinin de yaralandığı bildirildi.

Göstericiler Dağıldı

Pek çok gösterici, polis özel kuvvetleriyle çatışmalara girerken, polis de saat 05.00 civarında tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullanarak duruma müdahale etti.

Polis Müdahalesi

Göstericiler geri çekilmek zorunda kalınca, polis tüm cadde boyunca güvenlik önlemleri aldı. Bazı eylemcileri gözaltına alan polis, Parlamento binasına giden yolları da kapatarak kontrolü sağladı.

Ombudsman’ın Açıklamaları

Gürcistan Ombudsmanı Levan İoseliani, son günlerde gözaltına alınan birçok protestocunun şiddete maruz kaldığını bildirdi. İoseliani, “156 kişiyi ziyaret ettik ve bunlardan 124’ü şiddete ve insanlık dışı muameleye maruz kaldığını belirtti.” şeklinde konuştu.

Gözaltına Alınanlar

Hükümetin Müzakerelerin Durdurulması Kararı

Avrupa Parlamentosu, 26 Ekim’de Gürcistan’daki parlamento seçimlerinin tekrarlanması çağrısında bulundu. Bu durum, muhalefet ve AB yanlısı protestocuları sokaklara dökerek geniş gösterilere yol açtı.

Başbakan Kobakhidze, AB ile müzakerelerin 2028 yılına kadar durdurulmasına karar verdiklerini belirtti ve ülkesinin 2030 yılında AB üyesi olma hedefini sürdüreceklerini ifade etti.

Gürcistan’daki Tepkiler

Hükümetin bu kararı sonrasında, Gürcistan’ın çeşitli büyükelçileri görevlerinden ayrıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı, Gürcistan ile olan stratejik ilişkisinin askıya alındığını açıkladı. Ayrıca, Baltık ülkeleri de Gürcistan hükümetinin bazı yetkililerine ülkeye giriş yasağı getirdi.

Gürcistan Gösterileri

Anayasa Mahkemesi Kararına Tepki

Gürcistan Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili’nin, 26 Ekim’deki seçim sonuçlarının iptali için yaptığı başvuruyu reddetti. Mahkeme, bu davanın kabul edilmediğini duyurdu ve kararın nihai olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Zurabişvili’nin İfadeleri

Akşam saatlerinde basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Zurabişvili, Anayasa Mahkemesi’nin kararının ülkenin anayasal düzenine geri dönme adına bir fırsatı kaçırdığını savunarak, “Artık ülkede hiçbir meşru kurum kalmadı.” dedi.

Seçim Tartışmaları ve Sonuçlar

Gürcistan’daki 26 Ekim seçimlerini iktidardaki Gürcü Hayali Partisi, oyların %53,93’ünü alarak kazandı. Cumhurbaşkanı Zurabişvili ve muhalefet partileri, seçimlerde hile yapıldığı iddialarını gündeme getirdi. Seçim sonuçlarının iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuran Zurabişvili, muhalefetle birlikte sokak eylemleri düzenlemekte.

Başbakan Kobakhidze ise seçimlerin demokratik bir şekilde yapıldığını savunarak, muhalefetin ülkesinde istikrarsızlık ortaya çıkarma çabasında olduğunu belirtti. Parlamento, gösterilere karşın Kobakhidze’nin oluşturduğu yeni kabineye 28 Kasım’da güvenoyu verdi.

Seçim sonuçlarına göre, Gürcü Hayali Partisi parlamentoda 150 kişilik bir sandalyeye sahipken, muhalefet 61 milletvekiline sahiptir.

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir